I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Баклажанна ікра по-одеськи – Сава Лібкін розкриває секрети сімейного рецепта

В ідеалі подрібнювати запечені баклажани потрібно дерев'яним ножем, а не в блендері, а секрет полягає в смаженій до золотистого кольору цибулі, яка додається до ікри
Баклажанна ікра за рецептом Сави Лібкіна
Баклажанна ікра за рецептом Сави Лібкіна

У кожному регіоні нашої великої країни є особлива гастрономічна гордість. На Закарпатті – бограч, Полтавщина – усе, що пов'язано з галушками, південь країни, в нашому випадку Одеса, – барабулька. Але не тільки. Є ще одне диво – ікра з баклажанів. Ресторатор і популяризатор одеської кухні – Сава Лібкін – розповів, що таке справжня баклажанна ікра по-одеськи і поділився її секретами і рецептом.

Фото: instagram.com/savvalibkin/?hl=ru

Одеські правила баклажанної ікри – які вони?

Реклама

І в Одесі, і в інших містах баклажанну ікру готують у сотні різних способів. Тільки я можу згадати дюжину, але впевнений, що у кожної господині є свій власний рецепт. Справа в тому, що це досить проста, здавалося б, страва містить у собі безліч нюансів. Баклажани смажити або запікати? Якщо запікати, то у фользі або без фольги? Чи підсмажувати інші овочі? Чи додавати часник і якщо додавати, то трохи або від душі? Моя бабуся, до слова, підсмажувала цибулю до золотистого відтінку на олії і додавала в ікру.

Незмінним залишається правило – ікру із синіх можна тільки рубати. Не терти на тертці, не молоти на м'ясорубці, не подрібнювати блендером. Саме рубати! У класичному виконанні – дерев'яним ножем, щоб на смак не вплинув процес окислення.

Зараз, коли більшість ножів роблять з нержавійки, практичний сенс дерев'яного перейшов у розряд анахронізму. Але багато господинь, починаючи рубати баклажани і помідори, наполегливо відкладають блискучі сікачі та дістають "ікорний" ніж. Моя бабуся робила саме так. Я ж не займаюся "історичними реконструкціями", тому користуюся зручним ножем із широким лезом з іржостійкої сталі.

Реклама

Отже, розповім, як ікру із синіх готувала моя бабуся і як, слідом за нею, готую її я.

Баклажанна ікра за рецептом Сави Лібкіна

Баклажанна ікра по-одеськи
Баклажанна ікра по-одеськи

Реклама

Інгредієнти

  • 3 баклажани вагою близько 700 г
  • 1 великий помідор "Мікадо"
  • 2 середні цибулини
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 2-3 зубчики часнику
  • 0,5 пучка зелені петрушки
  • сіль за смаком

Як приготувати

  1. Баклажани миємо, наколюємо виделкою або ножем, щоб вони не почали "стріляти". Запікаємо в духовці на деку до готовності за 200 градусів. Можна запікати, перевертаючи з боку на бік, і в чавунній сковороді під кришкою. А в ідеалі – на вугільному грилі: тоді ікра вийде "з димком".
  2. Готові баклажани перекладаємо на дошку і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб стік сік.
  3. Помідори сорту "Мікадо" підпікаємо на грилі або в духовці за температури 200 градусів і знімаємо з них шкірку.
  4. Ріпчасту цибулю загортаємо в фольгу і запікаємо на вугіллі 10 хвилин або в духовці за температури 200 градусів. Усі овочі охолоджуємо.
  5. Баклажани, помідори і цибулю дуже дрібно рубаємо ножем. Вичавлюємо зубчики часнику, додаємо до овочів і продовжуємо рубати до отримання потрібної консистенції: майже однорідної, але не схожої на мус. Раз ми робимо ікру, в ній мають бути "ікринки".
  6. Готову ікру заправляємо дрібно рубаною зеленню і соняшниковою олією. На останньому етапі солимо.
  7. За можливості даємо ікрі кілька годин настоятися. Перед подачею пробуємо на сіль.

А як їдять оселедець у Нідерландах і взагалі, чи може сподобатися нідерландцю українська їжа – про це розповів дипломат Людовик Смоор. Невимушене спілкування про цікаве відбулось у нашому новому кулінарному шоу "З'ЇЖ ЦЕ".

Тут знайдете 10 рецептів прекрасних літніх і корисних салатів.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти