I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Консервація овочів і фруктів: корисні поради та рекомендації

У банки можна додавати листя чорної смородини, вишні, запашний перець, хрін і часник

Літо – пора домашнього консервування. Саме зараз запасливі господині закочують баночки зі смачними солоними і маринованими овочами і грибами, варенням і компотами, повідомляє sobesednik.ru

Реклама

Домашнє консервування – справа складна, потребує уваги і акуратності. Адже треба не просто зберегти натуральний смак, аромат, вітамінну і поживну цінність овочів і фруктів, а й зробити так, щоб домашні заготовки не зіпсувалися і не стали небезпечними для здоров'я.

Дуже важливим етапом є стерилізація банок і кришечок. Адже якщо на них залишаться бактерії, заготовки зіпсуються. До речі, саме через необхідність стерилізації краще брати банки 0,5-0,7 літра. Адже їх простіше рівномірно обробити по всьому об'єму. І банки, і кришки, спочатку необхідно добре промити теплим розчином харчової соди (на один літр води – одна чайна ложка соди).

Кришки досить проварити кілька хвилин у киплячій воді прямо перед закочуванням.

Реклама

Для стерилізації банок існує кілька способів:

 1. На пару.

Поставте зверху каструлі з водою решітку або спеціальний обмежувач у вигляді кришки з діркою по діаметру горлечка банки. Встановіть банку шийкою вниз, коли вода закипить, і обробляйте паром як мінімум 15 хвилин. Переставте банку на суху і чисту, з двох сторін пропрасовану праскою тканину.

Реклама

2. Кип'ятіння.

Вам знадобиться або велика каструля, або скороварка. Банки всередині встановлюються догори дном і проварюються. Скороварка зручніше і надійніше, режим в даному випадку потрібно вибирати "варіння", банки обробляються 15-20 хвилин. Потім вони точно так само виставляються на чисту тканину.

3. Мікрохвильовка.

Налийте воду на піддон, встановіть банки на спеціальній решітці шийкою вниз і включіть піч на повну потужність на 3-4 хвилини. Після виставляємо їх на тканину.

4. Духовка.

Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте в неї промиті банки. Дайте їм висохнути в духовці.

Вибираємо плоди

Щоб домашні заготовки вдалися на славу, необхідно правильно відібрати овочі та фрукти.

  • Вибирайте міцні, зрілі, але не переспілі плоди.
  • Не беріть плоди з будь-якими дефектами.
  • Вибирайте невеликі плоди. Вони не тільки краще виглядають в банці, але і краще просочуються розсолом або маринадом.
  • Плоди повинні бути схожої форми, приблизно одного розміру і одного ступеня зрілості. Тоді вони однаково просочаться розсолом.
  • Краще брати плоди з тонкою шкіркою.
  • Якщо ви зібралися засолювати патісони, кабачки або баклажани, то краще брати молоді плоди. Тому що занадто великі не такі ніжні, а шкірка у них дуже товста.
  • Не варто закочувати в одну банку різні овочі. Виняток становлять лечо, салати, ікра (тобто консерви з подрібненими овочами).
  • Якщо ви нарізаєте овочі, то шматочки їх повинні бути однієї форми і одного розміру.

Будь-які плоди треба добре промити і піддати короткочасній обробці окропом або паром. Це потрібно не тільки для стерилізації, а й щоб зруйнувалися пігменти, що викликають потемніння плодів.

Готуємо маринади

  • Беріть тільки бутильовану або фільтровану воду, без сторонніх запахів.
  • Замість столового оцту можна використовувати яблучний, винний або настояний на травах. Це допоможе домогтися нового смаку знайомих страв.
  • Сіль повинна бути без добавок, великого чи середнього помелу. В процесі консервування можна додати в банки листя чорної смородини, вишні, духмяний перець, хрін, часник, стебла кропу. Ці приправи не тільки покращують смак овочів, а й впливають на їх якість. Наприклад, хрін надає солоним огірочками їх неповторний хрускіт. А деякі з приправ ще і перешкоджають утворенню цвілі або грибків.

Поради

Закочені банки з готовими соліннями краще перевернути. При цьому кришка довше залишається гарячою, що забезпечить додаткову стерилізацію. Крім того, сироп або маринад завжди трохи липкі, і якщо є зовсім маленькі щілини, вони просто заклеюються. А якщо банка погано закрита, ви відразу побачите це, так як вона почне протікати. Також рекомендується укутати банки ковдрою на два дні, а після охолодження зберігати їх в сухому, прохолодному і темному місці.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти