Авжеж, збуджуватимуть апетит. Саме так, до речі, можна перекласти слово "рагу" з французької. Перший прототип рагу був приготований в одному з міст півдня Франції під час Сторічної війни. Тоді люди, замучені голодом, вийшли на площу і скинули в котел всі залишки продуктів і протушкувати їх. Так їм вдалося протриматися до зняття блокади. Сьогодні існує десятки варіацій рагу, деякі національні кухні – ірландська – пишається своїм особистим рецептом. У цій добірці він теж є. І ще 9 рецептів цієї ситної страви.
Якщо вам потрібен найоригінальніший подарунок, скористайтеся ідеями з нашого травневого календаря свят.
Рагу з індичкою з картоплею і квасолею
Інгредієнти
- 500 г – індички
- по 1 шт. – цибулина, морква, болгарський перець
- 4-5 зуб. – часнику
- 5 шт. – картоплі
- 100 г – квасолі
- 70 г – зеленого горошку
- 2 ст. л. – томатної пасти
- сіль, перець
Спосіб приготування
- Індичку нарізати на середні шматочки і обсмажити. Додати подрібнену цибулю і часник, трохи обсмажити.
- Додати середньо нарізані моркву, перець, картоплю.
- Покласти томатну пасту, сіль, перець, і залити водою, щоби покривала овочі й тушкувати до готовності.
- Додати квасолю і горошок і ще трохи протушкувати.
Рагу з морепродуктами і фореллю
Інгредієнти
- по 1 шт. – цукіні, баклажан, цибуля
- 2 шт. – помідор
- половина болгарського перцю
- 1 стебло – селера
- 350 г – морський коктейль
- 150 г – форель
- спеції – за смаком
Спосіб приготування
- Нарізати кубиками цибулю, перець, селера і обсмажити на олії до золотистого кольору.
- Додати коктейль, рибу і смажити 5 хвилин.
- Додати порізані кубиком помідори, цукіні, баклажани, спеції.
- Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні 15-25 хвилин.
- Перед подачею посипати зеленню.
Рагу з баклажанів і кабачків
Інгредієнти
- по 1 шт. – баклажан, кабачок, цибулю, моркву, болгарський перець
- 400 г – картоплі
- 1,5 ст. л. – томатної пасти
- 2-3 ст. л. – майонезу
- 5 зуб. – часнику
- 1 ч. л.- паприки
- сіль перець
- зелень петрушки, кінзи
Спосіб приготування
- Нарізати картоплю і зварити, щоб вона зберігла форму. Відкласти.
- Цибулю і моркву нарізати кубиком і обсмажити на олії.
- Нарізати і відправити в сковороду перець, потім кабачок, потім баклажан. Ретельно перемішати і тушкувати 8-10 хвилин під кришкою.
- Додати томатну пасту, майонез, паприку, відварну картоплю. Влити 250 мл води, накрити кришкою і тушкувати 2-3 хвилини на повільному вогні.
- Додати спеції, подрібнений часник і зелень. Протушкувати ще кілька хвилин.
Рагу з нутом і індичкою
Інгредієнти
- 1 шт. – грудка індички
- 200 г – нуту
- 2 шт. – кабачок
- половина болгарського перцю
- по 1 шт. – морква, цибуля, помідор
Для соусу
- 300 мл – вода
- 35 г – томатна паста
- часник, спеції, зелень – за смаком
Спосіб приготування
- Попередньо замочити нут на кілька годин, після відварити до готовності.
- Нарізати індичку, обсмажити. Додати нарізаний кубиком цибулю і моркву, смажити 5 хвилин.
- Додати нарізаний кабачок, перець, томати. Тушкувати 5 хвилин.
- Додати нут і соус.
- Змішати всі інгредієнти для соусу, додати в рагу і тушкувати під кришкою 25 хвилин.
Рагу з квасолею та ковбасками
Інгредієнти
- 2 зуб. – часник
- 1 ст. л. – томатна паста
- 1 шт. – перець болгарський
- 1 б. – квасоля червона консервована
- 100 г – квасоля стручкова
- 3 ст. л. – кукурудза
- невеликий пучок кінзи
- сіль, перець, спеції – за смаком
Спосіб приготування
- На розігрітій сковороді обсмажити часник з томатною пастою на сильному вогні 3 хвилини.
- Додати квасолю стручкову і перець болгарський, обсмажити ще 3 хвилини.
- Залити овочі, тушкувати декілька хвилин.
- Додати кукурудзу, квасолю. Тушкувати до готовності. Прикрасити кінзою.
Овочеве рагу з кабачками
Інгредієнти
- 1 кабачок
- 2 картоплини
- 1 морква
- 1 помідор або 1 ст. л. томатної пасти
- 2-3 зубчики часнику
- Чорний мелений перець і сіль – за смаком
- Олія – для смаження
- Будь-які прянощі, трави та спеції – за смаком
- Вода або овочевий бульйон
Спосіб приготування
- Підготувати овочі. Кабачок і помідор промити під проточною водою і висушити паперовою серветкою.
- Картоплю, моркву і часник очистити, помити і дати висохнути. Овочі нарізати кубиками по 1,5 см, моркву і часник – 1 см.
- У казан або сковороду з товстим дном налити олію і нагріти. Покласти смажитися овочі, які найдовше готуються – картоплю і моркву. Встановити середній нагрів і готувати, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.
- Додати в сковороду кабачки і помідори. Все перемішати і продовжувати смажити ще 5-7 хвилин. Покласти в сковороду сіль, мелений перець і будь-які прянощі. Можна використовувати духмяний перець горошком, мелену паприку і прованські трави.
- Також налити до продуктів 50 мл води або бульйону. Перемішати, довести до кипіння, сковороду закрити кришкою і тушкуємо близько 30 хвилин на повільному вогні.
Ірландське рагу з яловичини
Інгредієнти
- 1,5 кг м'яса
- 1,5 картоплі
- 6 зубців часнику
- 400 мл темного пива
- 3 склянки бульйону
- 300 г консервованих томатів
- 100 г кореня селери
- 2 цибулини
- 1 ст. л. цукру
- 2 ст. л. чебрецю
- трохи вустерського соусу
- 2 лаврове листя
- 50 г оливкової олії
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 морквини
- перець
- сіль
- 2 ст. л. петрушки
Спосіб приготування
- Помийте м'ясо, обсушити, наріжте його невеликими шматками. Обсмажте на розігрітій сковороді невеликими порціями. Окремо посмажте моркву, цибулю, корінь селери.
- Коли овочі стануть м'яким, покладіть консервовані томати, подрібнені зубки часнику, чебрець, влийте вустерський соус. Додайте шматочки м'яса, влийте гарячі пиво і бульйон.
- Поперчіть, посоліть, всипте цукор, покладіть лаврове листя. Тушкуйте рагу на маленькому вогні 1-1,5 години. Наприкінці додайте обсмажену картоплю, зелень.
Овочеве рагу в мультиварці
Інгредієнти
- 200 г кабачків
- 200 г баклажанів
- 200 г болгарського перцю
- 1 невеликий стручок гострого перцю
- 100 г моркви
- 500 г картоплі
- 3 зубчики часнику
- 200 г свіжих помідорів або 50 г в'ялених
- Сіль, перець
- 1 ст. л. олії
Спосіб приготування
- Овочі очистити, нарізати брусочками. Часник дрібно нашаткувати. Посолити, поперчити, додати сіль і перець за смаком.
- Помістити овочі в чашу мультиварки. Готувати в режимі "Тушкування" до звукового сигналу.
- У процесі потрібно буде кілька разів перемішати овочі спеціальною лопаткою, що додається до мультиварки.
Овочеве рагу з м'ясом індички
Інгредієнти
- 500 г філе індички
- 1 цукіні або кабачок
- 1 баклажан
- 2 солодких перцю різного кольору
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 2 помідори
- зелень петрушки або базиліка
- олія
- 50 мл соєвого соусу
- 1/2 ч. л. карі
- 1/2 ч. л. меленої паприки
- Сіль, мелений перець
Спосіб приготування
- Філе індички помити і обсушити. Нарізати кубиками і замаринувати в суміші соєвого соусу, карі і паприки. Поставити в холодильник на півгодини.
- Очищену цибулю, часник і зелень дрібно порубати.
- Підготовлені овочі (перець, баклажан, цукіні, помідори) нарізати кубиками.
- Обсмажити цибулю і часник до м'якості, додати філе індички. Готувати, доки воно не побіліє.
- Додати овочі і зелень і тушкувати близько 20-30 хвилин. Баклажани і кабачки мають легко проколюватися виделкою. Перевірити рагу на сіль і перець. Дати йому настоятися 20-30 хвилин перед подачею.
Овочеве рагу з картоплею і фрикадельками
Інгредієнти
Для м'ясних кульок
- 500 г курячого фаршу
- 1 яйце
- Сіль перець
- 1/2 цибулини
Для рагу
- 1/2 цибулини
- 3 картоплини
- 2 маленьких кабачка
- 1 баклажан більше середнього
- 2 помідори
- 1/2 бляшанки консервованої кукурудзи
- 2-3 ст. л. сметани
- вода
- італійські трави
- зелень
- олія
- сіль, перець
Спосіб приготування
- Змішати фарш, яйце, спеції і дрібно порубану цибулю. Сформувати мокрими руками кульки і обсмажити на розігрітій сковороді до золотавого кольору. Перекласти в окрему миску.
- Цибулю дрібно порубати, картоплю очистити і нарізати кубиками.
- Баклажани і кабачки нарізати кубиками, посолити і дати постояти, щоб стік зайвий сік.
- На олії обсмажити цибулю до м'якості, додати картоплю і трохи води, тушкувати під кришкою 10 хвилин. Потім промити і обсушити баклажани і кабачки, додати до картоплі.
- Залити окропом помідори на хвилину і зняти шкірку. Нарізати м'якоть дрібними кубиками. Зелень порубати.
- Додати помідори разом з фрикадельками, тушкувати ще близько 10 хвилин. Потім додати сметану, зелень, італійські трави, спеції, кукурудзу і довести до готовності.
Тут знайдете 10 рецептів страв з індички, від рагу до люля-кебабу.