Закарпатський Цейлон: в заповіднику під Мукачевим гине унікальна 70-річна чайна плантація

Ще недавно наша плантація вважалася найбільш північною в Європі

Мукачівський чай – природне диво Закарпаття і жертва сталінських експериментів. У 1949-му за наказом вождя вчені почали експерименти з вирощування південних рослин на півночі, і закарпатські ботаніки на чолі з академіком Віктором Сочавою отримали близько 10 млн руб. - на чай, евкаліпт і цитруси. Так на Красній гірці в Мукачево з'явилися 2 га експериментальної чайної плантації.

До недавнього часу вона вважалася найбільш північною в Європі – поки не заклали чайні поля в Шотландії та Ірландії. "А в межах материка наша плантація все ще рекордсмен, – говорить Максим Адаменко, експерт з туризму, керівник Турінфоцентру Мукачево. – До того ж, острівний чай вкривають на зиму, а наш – зростає під відкритим небом". Але як тільки "головний експериментатор" помер, майданчик став переходити з рук в руки.

"Врешті-решт вирішили, що виробити кошти на чай в Мукачево недоцільно: досліди припинили, землі повернули під звичні Закарпаттю виноградники і необхідну країні пшеницю", – розповідає Адаменко.

В результаті чай, прижився тяжкою працею, залишився на гірці сам по собі. За довгі роки він здичавів і адаптувався до наших зим, ставши морозостійким: ніжні гілки відмерзають, але навесні кущі дають молоденькі пагони. Спробувати з них напій непросто: одним з останніх, хто застав досліди і, ймовірно, пробував чай, був професор ботаніки з Ужгорода Василь Комендар. Доктор біологічних наук помер в червні 2015 го (його ім'ям називається одна з вулиць міста): він до останнього журився про долю чаю і шукав способи захистити посадки, а також залучити інвесторів. За його словами, це були грузинські, індійські, цейлонські, кубанські і яванські сорти, які вже на третій рік після закладки плантації дали урожай в 2600 кг: експеримент вдався. Тому так сумно спостерігати, як гинуть зусилля стількох спеціалістів.

Багато років кущі, за словами чайного експерта, дегустатора Максима Малигіна, регулярно підмерзали, посадки рідшали, і між ними розрісся справжній ліс. "Офіційно плантація під патронатом кафедри ботаніки Ужгородського університету. Поки були кошти, посадки охоронялися, ними займалися. Є дані, що після довгої перерви про чайному справі раптом згадали в кінці 80-х і навіть намагалися закласти ще один майданчик на аналогічному схилі в Мукачево, але невдало, – розповідає Малигін. – Говорячи про стан уцілілих кущів можу сказати, що, мабуть, в цей же період спробували омолодити і сталінські посадки – методом глибокого підрізування під рівень землі. Взагалі це нормальна практика, але після підрізування за кущами потрібно трепетно доглядати, заново формувати. А у ВНЗ, схоже, якраз скінчилися гроші, і чай закинули. Це і вбило плантацію
".

НА ГОЛОМУ ЕНТУЗІАЗМІ

Реклама

Відродження мукачівського чаю почалося, як часто це буває, з інтересу кількох небайдужих людей. Сьогодні на всю Україну – 4-5 фанатів закарпатського екзота, які, як можуть, поширюють інформацію про нього, намагаються вирощувати нові кущі і виготовляти чай. "У мене вдома другий рік зростає генетична копія чаю з тієї плантації. Я створив групу в соцмережі і викладаю всі досягнення в чайній справі", – розповідає Малигін. Крім того, за словами експерта, з'явилися і перші чайні фермери: один з них, Юрій Клованич, заклав посадки чаю в своєму міні-дендропарку.

НА ГІРЦІ: ЧАЙ І СЛІДИ ГРАБІЖНИКІВ

Раніше кущі були розкішними, розповідає Адаменко. Але потім місцеві стали зрізати вічнозелені гілки для букетів і вінків. Кущі перестали давати насіння, і від колишньої слави залишилася лише коренева поросль. Ліс, що поглинув плантацію, ніким не охороняється – сюди ходять за грибами та дровами, на пікніки і викопувати чайні кущі: раз у раз натикаєшся на круглі ями, що залишилися після крадіжки чаю. Цінні насадження приховують дика малина, ожина і молоді дубки, без гіда кущі годі й шукати. Два гектари плантації перетворилися в кілька уцілілих плям, хоча місцями видно навіть ряди, якими розсаджували чай.

Реклама

" Ось і рови , якими плантацію ділили на ділянки : засаджували за принципом шахової дошки , чергуючи засаджені квадрати з порожніми , – розповідає Адаменко . – У кущів листя різного кольору і форми – вижили всі чужоземні сорти " .

На одному п'ятачку бачимо свіжі сліди злочинів : один кущ тільки – тільки викопаний , другий – виритий наполовину . " Ще не всі горе – садівники переконалися , що чай не можна пересадити – кущ не приживається , відразу гине . Все ще пробують " , – зітхає Адаменко . Різати гілки на вінки перестали – з нещасних кущів вже нема чого взяти , кажуть чайні експерти . Їм би створити умови , щоб трохи відростили крону . Але морози знищують паростки , і кущ щовесни відроджується майже з нуля .

ВРЯТУВАТИ ЧАЙ.Навіть в такому убитому стані плантація представляє величезний інтерес , кажуть експерти . У чаю багата історія , сам факт , що ось уже майже 70 років він зростає на Закарпатті , дивний і привабливий для туристів , цей потенціал потрібно розкручувати – люди із задоволенням слухають розповідь , як занесло сюди жителя півдня . Та й адаптувати до українського клімату чай став унікальним – з нього можна робити автентичний напій , який буде дорого коштувати і цінуватися на світовому ринку , переконаний Малигін.

Реклама
" Елітні сорти чаю – цінний товар ! Вони беруть участь в конкурсах і продаються вузькому прошарку людей . Такий вдалося створити , наприклад , під Сочі : 100 г продукту коштують 30 000-80 000 рублів ( 10-28 тис . грн ) " .

Вперше виготовленням чаю Малигін з однодумцями зайнялися в травні 2016- го . Це , визнається чайних справ майстер , нелегко : для дослідів – дегустацій потрібно хоча б 10 кг чайного листа , а з дикої плантації ледь кіло набереться . І все ж досліди пройшли успішно , а результати відправили закордонним колегам . " Нам відповіли : потенціал є , чай буде мати своє обличчя , і , може бути , цікавіше грузинського . Рекомендують продовжувати " , – розповідає Малигін .

1259701

Вціліли. У травні кущі покриваються молодими листочками

ЗАПОВІДНИК: ІДЕЇ ПРОТИ ЗАКОНУ

Хоча плантація в жалюгідному стані, зайнятися нею серйозно заважає законодавство. Сьогодні господар тут – лісгосп, і не те що купити, але навіть орендувати ділянку неможливо. "Комерційний проект тут не реалізуєш. Теоретично плантацію можна відродити, але для цього її потрібно захистити, вкластися в охорону і відновлення, – пояснює Малигін. – У минулому році в Грузії, наприклад, почали втілювати ідею таких гірських чайних садів". Там після розвалу Союзу залишилося безліч диких плантацій – їх тепер мінімально розчищають, щоб був підхід до кущів для збору листа, і налагоджують виробництво високоякісного чаю в малих обсягах.

Інший чайний фанат , Максим Адаменко , переконаний , що покинута плантація – відмінний екскурсійний об'єкт , і цей потенціал потрібно розвивати . " Спуск з гори Ловачка і підйом на Червону гірку через ліс – готовий екомаршрут для піших і велосипедних груп з чудовими видами ! Можна встигнути розповісти про виявлені на горі сліди кельтського поселення , історію появи чаю . А вишенькою на торті – легендарні кущі , і тренінг – як вибрати і заварити кращий чай , потім чайна церемонія в лісі " , – ділиться думками він .

ОФІЦІЙНО. Червона гірка відноситься до заповідного урочища "Широкий" в межах Мукачівського лісгоспу, розповіли нам в Міністерстві екології та природних ресурсів. Основна мета створення цього заповідника – спроба відтворити "умови збереження в природному стані плантації субтропічній культури – чаю". У лісгоспі нам пояснили, що зберегти плантацію прагнуть, але лише шляхом обмеження числа відвідувачів. "Це єдина ділянка чаю з 30, висаджених по області, що сховалися під пологом лісу. Його краще не рекламувати, а то потім населення ходить і завдає шкоди, – пояснює головний лісничий Василь Русин. – Там є лісова охорона, практично щодня місце провідує майстер лісу, але цілодобово над ділянкою стояти нікому. А захищати не збираємося: за законом, до будь-якої частини лісу повинен бути забезпечений доступ громадян. І вже точно не потрібні нам групи туристів: по листку, по гілочці розберуть навіть те, що збереглося".

1259733_01

Народ розносить плантацію по листку, а захищати її заборонено, пояснюють в лісгоспі

ВЕСІЛЛЯ В ЗАМКУ І САЖОТРУСИ

Якщо ж ви захочете на власні очі побачити чайну плантацію, обов'язково відвідайте і Мукачево – зелене, доглянуте містечко з великою кількістю старовинних австро-угорських і чеських будівель, ратушею і родзинками на зразок бронзових гусей, розставлених на вулицях історичного центру (негласний символ міста, пов'язаний з легендою про святого Мартіна, якого тут шанують). Тут є свої концептуальні кав'ярні та ресторанчики, кондитерські вироби з авторськими солодощами, лавка з рідкісними сортами кави і чаю, про які закоханий у свою справу господар може розповідати годинами. Тим більше що на 2017-й в Мукачево заплановано 25 міських свят і фестивалів: на серпень заплановано Середньовічний фестиваль ремісників в замку Паланок. "А 22 червня в ньому проведемо першу реконструкцію весілля Ілони Зріні (хорватка, лідер визвольного антиавстрійського руху. Її весілля детально описана в історичних хроніках. – Ред.) і Імре Теккелі, яке відбулося 335 років тому. Це були унікальні люди в історії міста і важлива сторінка в біографії замку. До цієї церемонії приурочимо одруження всіх бажаючих молодих пар – обвінчався їх за старовинними традиціями в стінах Паланка", – розповідає Адаменко. У липні тут пройде ще одна унікальна подія – Парад сажотрусів, в честь дня народження легендарного міського сажотруса Берті-бачі (він же Бертолон Товт – прототип знаменитого пам'ятника сажотрусу). До речі, з його участю тут проводяться оригінальні екскурсії на даху: поки Берті-бачі проводить майстер-клас з чищення димоходів і присвячує в таємниці старовинного ремесла, група насолоджується видами ратуші, замку і всіх черепичних кварталів в окрузі.

1259728

Пам'ятники історії. У місті збереглася маса старовинних будівель, гуляти по вулицях – одне задоволення

rsn_1432

Фішка. Бронзовий "кондитер"

1259731

Центр. Літом повно туристів

СЕЛЕКЦІОНЕР-БОТАНІК І "СУБТРОПІКИ"

  • НОВА ПЛАНТАЦІЯ ЧАЮ: ЗАСНОВАНА В УЖГОРОДІ
Генріх Стратон – біолог, випускник ужгородського вузу. Пару років тому зацікавився історією багатостраждального чаю, з'їздив на плантацію, нарізав живців і посадив у себе в теплицях. "Парники у мене з ексклюзивними умовами, не кожне тепличне господарство має такі – думаю, чаю сподобається. І дійсно: з 200 зрізаних живців 95% прижилися, – розповідає вчений-практик. – У минулому році висадив їх у польових умовах". Зима була суворою, чаю довелося нелегко. До того ж перед самими морозами живці довелося несподівано переселити. "Я вибрав для них місце, що ідеально повторює умови Червоної гірки. Але трапився конфлікт з сусідом-орендарем за ділянку землі, і щоб насадження не постраждали, я поступився і пересадив живці. А це не пішло їм на користь, – пояснює Стратон. – Потім - весна з заморозками. Але більшість рослин живі".

Вирощування чаю цікаво з наукової точки зору , але практичного сенсу Стратон поки не бачить : властивості продукту треба перевірити . А щоб збільшити площу , треба дочекатися , поки кущі підростуть , і зробити живцювання ще раз : " На мукачівській плантації , боюся , черешки не добути – вона в жалюгідному стані . І якщо дурнів , які з цікавості рвуть там листя , не вгамувати – її не стане " .

  • ЗАКАРПАТСЬКИЙ ЕКЗОТ: КІВІ & ВИНОГРАДНИК

Батько Генріха – знатний рослинник, і охоче посвячував сина в секрети професії. "Якось задумалися ми про селекцію ківі в наших краях. Треба було вивести вид, здатний вижити в кліматі Закарпаття, адже генетично в ківі закладена певна морозостійкість", – пояснює Генріх. Досліди з тропічним фруктом почали ставити прямо на клумбі біля своєї п'ятиповерхівки: відгородили майданчик і запустили селекційний відбір. Суть його в тому, що з десятків висіяних кожне зійде зі своїми унікальними властивостями, треба лише дочекатися – і визначити те, в якому морозостійкість розвинена найкраще.

На виведення сорту пішло чимало років, але до кінця 90-х вже отримали рослину, яка розпочало плодоносити. "Це наш авторський продукт, він зареєстрований, і це – єдиний сорт ківі в Україні з офіційною реєстрацією, – пишається своїм дітищем Стратон. – Селекція зайняла цілих 5 років! Мені надсилали анкети з сотнями питань, на які людина без спецосвіти і наукової бази, яка дослідним шляхом щось вивела, відповісти шансів не має". Але ужгородський експериментатор взяв і цей рубіж: ось уже років 5 він активно продає свої саджанці ківі і, каже, вже не менше 20-25 тисяч паростків роз'їхалися і ростуть по всій Україні.

УЛЮБЛЕНЕЦЬ САДІВНИКІВ. Особливих умов ківі не потребує – досить забезпечити ліані кислий грунт і полив , а добривом служать його власні опалі листя . " Ростуть мої ківі і в Молдові , і навіть під окупацією так званого " ДНР " : тамтешній садівник переїхав до Києва , а під Донецьком залишилася мама . Але він регулярно ухитряється слати мені фотозвіти , як розвивається його вихованець , – розповідає підприємець . – А ще випадок був : село бомбили , і пише мені бабуся : осколками посікло ківі , терміново надішліть ще один ! Я відправив , звичайно , – безкоштовно , раз така біда " .

Ківі обплітає гілками опору , як виноград , і створює живі зелені альтанки , під якими влітку – як в тропічному лісі . " Цвіте рясно , квітки – до 7 см в діаметрі , над ними – рої бджіл ... Шкідники ківі не цікавляться , урожай з присадибної ділянки – близько тонни , – показує Стратон свої володіння . – Я їх вже і в супермаркет здавав , і варення варив . І " ківіскі " пробував робити – фруктову горілку з м'якоті плодів . Дуже специфічний виходить напій , з присмаком ківі " .

1259684

Генріх Стратон. Також вирощує сакури, в планах – магнолії

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти