Закарпатський Цейлон: в заповіднику під Мукачевим гине унікальна 70-річна чайна плантація
Ще недавно наша плантація вважалася найбільш північною в Європі
Мукачівський чай – природне диво Закарпаття і жертва сталінських експериментів. У 1949-му за наказом вождя вчені почали експерименти з вирощування південних рослин на півночі, і закарпатські ботаніки на чолі з академіком Віктором Сочавою отримали близько 10 млн руб. - на чай, евкаліпт і цитруси. Так на Красній гірці в Мукачево з'явилися 2 га експериментальної чайної плантації.
До недавнього часу вона вважалася найбільш північною в Європі – поки не заклали чайні поля в Шотландії та Ірландії. "А в межах материка наша плантація все ще рекордсмен, – говорить Максим Адаменко, експерт з туризму, керівник Турінфоцентру Мукачево. – До того ж, острівний чай вкривають на зиму, а наш – зростає під відкритим небом". Але як тільки "головний експериментатор" помер, майданчик став переходити з рук в руки.
"Врешті-решт вирішили, що виробити кошти на чай в Мукачево недоцільно: досліди припинили, землі повернули під звичні Закарпаттю виноградники і необхідну країні пшеницю", – розповідає Адаменко.
В результаті чай, прижився тяжкою працею, залишився на гірці сам по собі. За довгі роки він здичавів і адаптувався до наших зим, ставши морозостійким: ніжні гілки відмерзають, але навесні кущі дають молоденькі пагони. Спробувати з них напій непросто: одним з останніх, хто застав досліди і, ймовірно, пробував чай, був професор ботаніки з Ужгорода Василь Комендар. Доктор біологічних наук помер в червні 2015 го (його ім'ям називається одна з вулиць міста): він до останнього журився про долю чаю і шукав способи захистити посадки, а також залучити інвесторів. За його словами, це були грузинські, індійські, цейлонські, кубанські і яванські сорти, які вже на третій рік після закладки плантації дали урожай в 2600 кг: експеримент вдався. Тому так сумно спостерігати, як гинуть зусилля стількох спеціалістів.
Багато років кущі, за словами чайного експерта, дегустатора Максима Малигіна, регулярно підмерзали, посадки рідшали, і між ними розрісся справжній ліс. "Офіційно плантація під патронатом кафедри ботаніки Ужгородського університету. Поки були кошти, посадки охоронялися, ними займалися. Є дані, що після довгої перерви про чайному справі раптом згадали в кінці 80-х і навіть намагалися закласти ще один майданчик на аналогічному схилі в Мукачево, але невдало, – розповідає Малигін. – Говорячи про стан уцілілих кущів можу сказати, що, мабуть, в цей же період спробували омолодити і сталінські посадки – методом глибокого підрізування під рівень землі. Взагалі це нормальна практика, але після підрізування за кущами потрібно трепетно доглядати, заново формувати. А у ВНЗ, схоже, якраз скінчилися гроші, і чай закинули. Це і вбило плантацію".
НА ГОЛОМУ ЕНТУЗІАЗМІ
Відродження мукачівського чаю почалося, як часто це буває, з інтересу кількох небайдужих людей. Сьогодні на всю Україну – 4-5 фанатів закарпатського екзота, які, як можуть, поширюють інформацію про нього, намагаються вирощувати нові кущі і виготовляти чай. "У мене вдома другий рік зростає генетична копія чаю з тієї плантації. Я створив групу в соцмережі і викладаю всі досягнення в чайній справі", – розповідає Малигін. Крім того, за словами експерта, з'явилися і перші чайні фермери: один з них, Юрій Клованич, заклав посадки чаю в своєму міні-дендропарку.
НА ГІРЦІ: ЧАЙ І СЛІДИ ГРАБІЖНИКІВ
Раніше кущі були розкішними, розповідає Адаменко. Але потім місцеві стали зрізати вічнозелені гілки для букетів і вінків. Кущі перестали давати насіння, і від колишньої слави залишилася лише коренева поросль. Ліс, що поглинув плантацію, ніким не охороняється – сюди ходять за грибами та дровами, на пікніки і викопувати чайні кущі: раз у раз натикаєшся на круглі ями, що залишилися після крадіжки чаю. Цінні насадження приховують дика малина, ожина і молоді дубки, без гіда кущі годі й шукати. Два гектари плантації перетворилися в кілька уцілілих плям, хоча місцями видно навіть ряди, якими розсаджували чай.
"Осьірови,якимиплантаціюділилинаділянки:засаджувализа принципомшаховоїдошки,чергуючизасадженіквадратизпорожніми,-розповідаєАдаменко.-Укущівлистярізногокольоруіформи-вижиливсічужоземнісорти".
Наодномуп'ятачкубачимосвіжіслідизлочинів:одинкущтільки-тількивикопаний,другий-виритийнаполовину."Щене всігоре-садівникипереконалися,щочайне можнапересадити-кущне приживається,відразугине.Всещепробують",-зітхаєАдаменко.Різатигілкинавінкиперестали-знещаснихкущіввженема чого взяти,кажутьчайніексперти.Їмбистворитиумови,щобтрохивідростиликрону.Алеморозизнищуютьпаростки,ікущщовеснивідроджуєтьсямайжезнуля.
ВРЯТУВАТИ ЧАЙ.Навітьвтакомуубитому станіплантаціяпредставляєвеличезнийінтерес,кажутьексперти.Учаюбагатаісторія,самфакт,щоосьужемайже70роківвінзростаєнаЗакарпатті,дивнийіпривабливийдлятуристів,цейпотенціалпотрібнорозкручувати-людиіз задоволеннямслухаютьрозповідь,якзанеслосюдижителя півдня.Та йадаптуватидо українського кліматучайставунікальним-зньогоможнаробитиавтентичнийнапій,якийбудедорогокоштуватиіцінуватисянасвітовомуринку,переконанийМалигін.
ВпершевиготовленнямчаюМалигінзоднодумцямизайнялисявтравні2016- го.Це,визнаєтьсячайнихсправмайстер,нелегко:длядослідів-дегустаційпотрібнохочаб10кгчайноголиста,аздикоїплантаціїледькілонабереться.Івсеждослідипройшлиуспішно,арезультативідправилизакордоннимколегам."Намвідповіли:потенціалє,чайбудемати своє обличчя,і,можебути,цікавішегрузинського.Рекомендуютьпродовжувати",-розповідаєМалигін.
Вціліли. У травні кущі покриваються молодими листочками
ЗАПОВІДНИК: ІДЕЇ ПРОТИ ЗАКОНУ
Хоча плантація в жалюгідному стані, зайнятися нею серйозно заважає законодавство. Сьогодні господар тут – лісгосп, і не те що купити, але навіть орендувати ділянку неможливо. "Комерційний проект тут не реалізуєш. Теоретично плантацію можна відродити, але для цього її потрібно захистити, вкластися в охорону і відновлення, – пояснює Малигін. – У минулому році в Грузії, наприклад, почали втілювати ідею таких гірських чайних садів". Там після розвалу Союзу залишилося безліч диких плантацій – їх тепер мінімально розчищають, щоб був підхід до кущів для збору листа, і налагоджують виробництво високоякісного чаю в малих обсягах.
Іншийчайнийфанат,МаксимАдаменко,переконаний,щопокинутаплантація-відміннийекскурсійнийоб'єкт,іцейпотенціалпотрібнорозвивати."СпускзгориЛовачкаіпідйомнаЧервонугіркучерезліс-готовийекомаршрутдляпішихівелосипеднихгрупзчудовимивидами!Можнавстигнутирозповістипровиявленінагоріслідикельтського поселення,історіюпоявичаю.Авишенькоюнаторті-легендарнікущі,ітренінг-яквибратиізаваритикращийчай,потімчайнацеремоніявлісі",-ділитьсядумкамивін.
ОФІЦІЙНО. Червона гірка відноситься до заповідного урочища "Широкий" в межах Мукачівського лісгоспу, розповіли нам в Міністерстві екології та природних ресурсів. Основна мета створення цього заповідника – спроба відтворити "умови збереження в природному стані плантації субтропічній культури – чаю". У лісгоспі нам пояснили, що зберегти плантацію прагнуть, але лише шляхом обмеження числа відвідувачів. "Це єдина ділянка чаю з 30, висаджених по області, що сховалися під пологом лісу. Його краще не рекламувати, а то потім населення ходить і завдає шкоди, – пояснює головний лісничий Василь Русин. – Там є лісова охорона, практично щодня місце провідує майстер лісу, але цілодобово над ділянкою стояти нікому. А захищати не збираємося: за законом, до будь-якої частини лісу повинен бути забезпечений доступ громадян. І вже точно не потрібні нам групи туристів: по листку, по гілочці розберуть навіть те, що збереглося".
Народ розносить плантацію по листку, а захищати її заборонено, пояснюють в лісгоспі
ВЕСІЛЛЯ В ЗАМКУ І САЖОТРУСИ
Якщо ж ви захочете на власні очі побачити чайну плантацію, обов'язково відвідайте і Мукачево – зелене, доглянуте містечко з великою кількістю старовинних австро-угорських і чеських будівель, ратушею і родзинками на зразок бронзових гусей, розставлених на вулицях історичного центру (негласний символ міста, пов'язаний з легендою про святого Мартіна, якого тут шанують). Тут є свої концептуальні кав'ярні та ресторанчики, кондитерські вироби з авторськими солодощами, лавка з рідкісними сортами кави і чаю, про які закоханий у свою справу господар може розповідати годинами. Тим більше що на 2017-й в Мукачево заплановано 25 міських свят і фестивалів: на серпень заплановано Середньовічний фестиваль ремісників в замку Паланок. "А 22 червня в ньому проведемо першу реконструкцію весілля Ілони Зріні (хорватка, лідер визвольного антиавстрійського руху. Її весілля детально описана в історичних хроніках. – Ред.) і Імре Теккелі, яке відбулося 335 років тому. Це були унікальні люди в історії міста і важлива сторінка в біографії замку. До цієї церемонії приурочимо одруження всіх бажаючих молодих пар – обвінчався їх за старовинними традиціями в стінах Паланка", – розповідає Адаменко. У липні тут пройде ще одна унікальна подія – Парад сажотрусів, в честь дня народження легендарного міського сажотруса Берті-бачі (він же Бертолон Товт – прототип знаменитого пам'ятника сажотрусу). До речі, з його участю тут проводяться оригінальні екскурсії на даху: поки Берті-бачі проводить майстер-клас з чищення димоходів і присвячує в таємниці старовинного ремесла, група насолоджується видами ратуші, замку і всіх черепичних кварталів в окрузі.
Фішка. Бронзовий "кондитер"
Центр. Літом повно туристів
СЕЛЕКЦІОНЕР-БОТАНІК І "СУБТРОПІКИ"
- НОВА ПЛАНТАЦІЯ ЧАЮ: ЗАСНОВАНА В УЖГОРОДІ
Вирощуваннячаюцікавознауковоїточкизору,алепрактичногосенсуСтратонпокине бачить:властивостіпродуктутребаперевірити.Ащобзбільшити площу,требадочекатися,покикущіпідростуть,ізробитиживцюваннящераз:"Намукачівськійплантації,боюся,черешки недобути-вонавжалюгідномустані.Іякщодурнів, які зцікавостірвутьтамлистя,не вгамувати-їїне стане".
- ЗАКАРПАТСЬКИЙ ЕКЗОТ: КІВІ & ВИНОГРАДНИК
Батько Генріха – знатний рослинник, і охоче посвячував сина в секрети професії. "Якось задумалися ми про селекцію ківі в наших краях. Треба було вивести вид, здатний вижити в кліматі Закарпаття, адже генетично в ківі закладена певна морозостійкість", – пояснює Генріх. Досліди з тропічним фруктом почали ставити прямо на клумбі біля своєї п'ятиповерхівки: відгородили майданчик і запустили селекційний відбір. Суть його в тому, що з десятків висіяних кожне зійде зі своїми унікальними властивостями, треба лише дочекатися – і визначити те, в якому морозостійкість розвинена найкраще.
На виведення сорту пішло чимало років, але до кінця 90-х вже отримали рослину, яка розпочало плодоносити. "Це наш авторський продукт, він зареєстрований, і це – єдиний сорт ківі в Україні з офіційною реєстрацією, – пишається своїм дітищем Стратон. – Селекція зайняла цілих 5 років! Мені надсилали анкети з сотнями питань, на які людина без спецосвіти і наукової бази, яка дослідним шляхом щось вивела, відповісти шансів не має". Але ужгородський експериментатор взяв і цей рубіж: ось уже років 5 він активно продає свої саджанці ківі і, каже, вже не менше 20-25 тисяч паростків роз'їхалися і ростуть по всій Україні.
УЛЮБЛЕНЕЦЬ САДІВНИКІВ. Особливихумовківіне потребує-доситьзабезпечитиліанікислийгрунтіполив,адобривомслужатьйоговласніопалілистя."РостутьмоїківіівМолдові,інавітьпідокупацієютакзваного "ДНР":тамтешнійсадівникпереїхавдо Києва,апідДонецькомзалишиласямама.Алевінрегулярноухитряєтьсяслатименіфотозвіти,якрозвиваєтьсяйоговихованець,-розповідаєпідприємець.-Ащевипадокбув:селобомбили,іпишеменібабуся:осколкамипосіклоківі,терміновонадішлітьщеодин!Явідправив,звичайно,-безкоштовно,разтакабіда".
Генріх Стратон. Також вирощує сакури, в планах – магнолії
Підпишись на наш telegram
Лише найважливіше та найцікавіше