Напій з води , солоду , хмелю і дріжджів відомий людству вже тисячі років . Він встиг стати предметом національної гордості і навіть елементом культури у багатьох народів . Не дивно , що експозиції , присвячені цьому пінному напою , стають популярними туристичними об'єктами . Редакція " Сегодня" пропонує читачам огляд європейських музеїв , присвячених пиву і його виробництву .
ДУБЛІН
Якщо турист потрапляє до столиці Ірландії , то не побувати в музеї – пивоварні найзнаменитішого ірландського пива – все одно що в Парижі по Єлисейських полях не прогулятися . Пам'ятка розташована в Дубліні , на вулиці Маркет – стріт , і називається " Завод – музей Guinness Storehouse " .

У смаку, кольору і консистенції гіннессу в світі аналогів немає. Точно так само і експозиція – це навіть не музей, а цілий мультимедійний спектакль. У будівлі, своєю формою повторює "правильний" келих для гіннесса (тобто у формі тюльпана), на семи поверхах представлені історія, реклама і, зрозуміло, саме виробництво легендарного пива. Для людини допитливої тут можна знайти масу цікавого. Ну, наприклад, ви дізнаєтеся, що пінта напою наливається в келих в два підходи. Перша порція – 80% обсягу келиха. Потім бармен чекає, поки підніметься піна, і тільки потім доливаються ще 50 мл. Тривалість цього дійства – 119,53 сек. І ніяк інакше!
Guinness Storehouse. Дублінський "храм" знаменитого темного пива
На висоті. Випадкова людина до бару Gravity з вулиці не потрапить
ЖИВЕЦЬ
По польському воєводству Сілезія проходить одна незвичайна , маловідома межа . Вона зразково – показово демонструє вплив складної історії цієї країни на пивоваріння . По один бік від цієї лінії в більшій пошані пиво " тиске " , що тяжіє до прусської традиції , по іншу – " живець " , що має австро – угорське коріння. До с і за переважаючими в місцевих питних закладах логотипами можна визначити , кому належала в минулому ця частина Польщі .
Пивоварня в силезькому містечку Живець з'явилася в середині XIX в. Справа незабаром пішла на лад, продукція користувалася популярністю. Найбільшим попитом серед сортів Живецького пива користувались світлі лагери, а також портер і ель. У старих цехах пивзаводу "Живець" зараз працює мультимедійний музей. Організатори не стали навантажувати відвідувачів тонкощами пивоварного ремесла і більше уваги приділили власне історії напою. Варто відвідування музею і пивоварні 8,5 євро. Ну а тим, хто вирішить розширити свої знання в польській пивоварінні, після відвідування Живця настійно радимо побувати ще й в Tyskie browarium в містечку Тихи, що за 70 км на північ від Живця.
Історія. Добротні цехи пивзаводу побудовані в XIX столітті
Експозиція. Багато уваги приділено традиціям споживання пива
ПЛЬЗЕНЬ
Музей пивзаводу "Пльзеньский Праздрой" знайомить відвідувачів з історією та сучасним виробництвом сорти Pilsner Urquell. Ті, хто не вперше відвідує подібні музеї, знає, що загальна схема огляду завжди приблизно однакова. І щоб враження від всіх побачених музеїв пива не злилися в щось одноманітне, в кожному місці слід відшукати якусь родзинку. У разі Пльзеня такою стануть підземелля заводу: тут донині виробляють невелику кількість напою у той спосіб, який практикував ще батько-засновник заводу Йозеф Гролл – бродінням в дерев'яних відкритих чанах і визріванням в дубових бочках. А відвідувачам надається можливість спробувати таке нефільтроване пиво прямо з бочки. Коштує тур по музею і пивоварні 8 євро.
Чехія. З пивоварні на південному заході Чехії почалася слава пльзеньського
МЮНХЕН
Здавалося б , про баварське пиво і свято Октоберфест чули всі . Проте музей , присвячений як місцевій версії хмільного напою , так і знаменитому дійству , з'явився зовсім недавно – лише 2005 року. Він знаходиться в Мюнхені , в старовинній будівлі на вулиці Штернеккерштрассе . У Музеї пива і Октоберфесту дуже мало експонатів , що стосуються технології виробництва напою : більше уваги приділяється традиціям споживання , звичаям баварців тощо . Другий поверх музею повністю присвячений Октоберфесту .
Колорит. Баварський інтер'єр
АМСТЕРДАМ
Музей Heineken Experience знаменитої пивної марки правильніше назвати високотехнологічним виставковим центром. Правда, таким він став не відразу: в перші роки заклад славився тим, що вживання пива в ході екскурсії не обмежувалося ніякими нормами. Виробництво напою в корпусах на вулиці Стадхаудерскаде припинено ще 1988 року, але знайомство з технологією виглядає не як дещо нудний огляд якихось машин і конвеєрів, а як живе інтерактивне дійство. Наприклад, на кілька хвилин ви можете опинитися на місці пляшки – і випробувати всі ті перипетії, які їй дістаються на конвеєрі.
Цехи. Виробництво пива в цій будівлі припинили ще 1988 року
У Львові нещодавно реконструювали музейно – культурний комплекс пивний історії " Львіварня " . Оновлення обійшлося в 37 млн грн , т ож подивитися є на що ! Тепер це не просто музей , а й великий арт – простір , місце для проведення різних виставок , конференцій та fashion – заходів : 3 поверхи , площа – більш ніж 2 тис . кв . м , 10 експозиційних залів , понад 200 експонатів .
Розташовуються зали музею в хронологічному порядку. Можна почати свої пізнання з Стародавнього Єгипту і поспівчувати першим любителям пива, яким доводилося пити нефільтроване через трубочку. Потім – зануритися в історію кохання відомого підприємця Роберта Домса і його служниці Зосі, дізнатися смаки львівських батярів, подивитися кадри з фільму 30-х років, сфотографуватися під унікальною зіркою пивовара (не плутати із зіркою Давида!) тощо. У залі нинішнього часу знайомимося вже з сучасною технологією виробництва "напою радості" – від процесу бродіння "в розрізі" до транспортера з готовою продукцією.
Тут також можна потримати в руках хміль і помацати величезні "дріжджі". А оскільки музей розташувався на території "Львівської пивоварні", то далі відвідувачі переміщуються до дегустаційної зали, де можуть спробувати 4 сорти пива (незабаром планується 12). Попивають його під рукотворним "деревом", яке є центральним елементом дизайну "Львіварні". На його створення пішло більше ніж 20 тис. клепок – вигнутих дощечок, з яких збирають бочки. З такої кількості матеріалу можна було б виготовити 1200 ємностей об'ємом по 100 л. Квиток до музею коштує 60 грн, а ще за 54 грн можна спробувати сет з 4 видів пива.
Завод. Заснований 1715 року, так і назвали пивовари свій продукт
В розрізі. Що там всередині?
Читайте також:
- Кінь Олі Полякової став головним експонатом виставки української фешн-індустрії
- У Рівненській області відновлюють шлях до унікальної споруди
- Подробиці трагедії з англійцем в Києві: чоловік пив пиво з другом і пішов у воду освіжитися
- У Києві хочуть демонтувати ще 28 пам'ятників: що думають жителі столиці про декомунізацію
- В одеському музеї знайшли картину Золотого століття голландської школи
- Унікальна знахідка: в Національному парку на Одещині знайшли останки стародавньої істоти
- Музей невдач: провальні проекти великих компаній зібрали під одним дахом
- Чемпіон Формули-1 відкрив крафтову пивоварню