ТОП-6 міфів про діабет і їх викриття

2 грудня 2018, 12:10
Діабетики можуть худнути, а мед не найкраща заміна цукру

pixabay

Всі ви знаєте про діабет : його причини , профілактику та табу для тих , хто відчуває " солодкий " біль в ногах і руках , що не рідкість при цій хворобі ? Давайте поговоримо про міфи, пов'язані з захворюванням . Тим більше є привід – у всьому світі цей тиждень проходить під гаслом боротьби з діабетом .

Наші експерти : Андрій Петькун , ендокринолог медмережі " Гармонія здоров'я " , і Людмила Денисенко , дієтолог , член Європейської асоціації з вивчення ожиріння.

Реклама

Міф 1: Краще замінити медом

Мед , звичайно , продукт натуральний . Але на 95-98 % він складається з фруктози , глюкози і сахарози . Тобто діє він на організм так само , як і звичайний цукор , в якому солодкої " отрути " більше лише на 2-5 % . Тому в раціоні діабетиків меду повинне бути не більше 1 ст . л . в день. Іншим людям – близько 2 ст . л . в день.

Міф 2: Безпечна їжа для діабетиків

Реклама

На жаль , реалії такі , що виробники не соромляться класти в свою продукцію трансжири , які погіршують метаболізм , ніж погіршують стан діабетиків . Плюс замість цукру в діабетичних продуктах використовується декстроза , глюкоза , фруктоза , лактоза , ксилоза , ксиліт , кукурудзяний сироп , кленовий сироп , солод , мальтодекстрин . Але сенсу в заміні немає , адже це все той же цукор .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Міф 3: При діабеті високий рівень ожиріння

При нездоровій підшлунковій залозі не може бути нормального метаболізму , а це дійсно може привести до ожиріння . Але все ж першопричина такого взаємозв'язку не діабет . Навпаки , ожиріння є причиною втрати чутливості тканин до інсуліну .

Реклама

Міф 4: Діабетикам — обережніше зі спортом

Діабетику помірні фізнавантаження – біг , плавання , їзда на велосипеді – подвійно корисніші , ніж здоровим людям : для роботи м'язів потрібна глюкоза , і тому в організмі зменшується рівень цукру .

Міф 5: У худих людей діабеу бути не може

Діабет 1 – го типу передається у спадок незалежно від конституції людини .
Діабет 2 – го типу провокується розвитком метаболічного синдрому , який веде в тому числі до набору ваги ( про його ролі – вище ) . Але втрату чутливості до інсуліну викликає жир не підшкірний , а той , що оточує печінку і підшлункову залозу , а він може бути і у людей з нормальною вагою , і навіть у худеньких . Хоча це і нечасте явище.

Міф 6: При огрядності цукор завжди підвищений

У переважній більшості випадків ожиріння – ознака метаболічного синдрому, який рано чи пізно може вилитися в діабет, а відповідно, рівень глюкози в крові у огрядного людини стане високим. Але набрати вагу може і той, хто, навпаки, страждає гіпоглікемією. Притому причиною зниженого рівня цукру в крові (менше 3,9 ммоль / л натщесерце) буде пухлина в підшлунковій залозі, в тому числі злоякісного характеру. Справа в тому, що патологічні тканини постійно продукують інсулін, який і "поїдає" цукор, через що його рівень в крові падає. А оскільки інсулін має анаболічні властивості, то в організмі починає накопичуватися жир.

Тому якщо ви нормально харчуєтеся , не маєте надмірних фізичних і розумових навантажень , то низький рівень цукру в крові вимагає додаткових обстежень вашого організму .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Молоко і вага малюка

Схильним до повноти і проблем з підшлунковою залозою дитина може стати, якщо буде вигодувана коров'ячим молоком. Справа в тому, що співвідношення білків і жирів в коров'ячому молоці – 1: 1, а ідеальний баланс для дитини – 3: 1. У 100 мл коров'ячого молока – 2500 мг казеїну, що ускладнює перетравлення молока: дитячий ШКТ розрахований на в 10 разів меншу кількість казеїну, і виникає поповнення жирових депо в клітинах. Також в коров'ячому молоці в рази менше важливих для обміну жирів лінолевої і ліноленової жирних кислот, а пентаенової і гексаенової кислот в ньому тільки сліди. Співвідношення омега-3 жирних кислот і омега-6 в коров'ячому молоці – 2: 1, а для обміну речовин воно повинно бути хоча б 5: 1. Ще один мінус молока корівки в якості основного харчування для немовляти – в ньому немає лактоферину, що переносить молекули заліза, що загрожує анемією.