I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чому Різдво пахне марципаном: трохи історії та класичний рецепт

І це різдвяне диво належить усім і нікому

Його можна любити, до нього можна ставитися стримано, його неможливо не обожнювати. Марципан – король різдвяних десертів. З приємною текстурою і насиченим смаком мигдалю. Для багатьох європейських країн марципан – символ різдвяних свят, приємний подарунок близьким. Та й саме Різдво там пахне марципаном.

Історія цього десерту розкішна та шляхетна: свого часу він рятував від голоду цілі країни, продавався в аптеках як засіб від нервових розладів, ставав символом міст. Дізнаймося, з чого починалася його популяризація та спробуємо приготувати марципан у домашніх умовах.

Реклама

Належить усім і нікому

Фото: Instagram/diehexenkueche

А от хотіли би, беззастережно хотіли б, щоби батьківщиною марципану називали Іспанію, Німеччину, Італію, Естонію. У цих країнах давно не існує Різдва без цих ласощів. І кожна з цих країн, будемо об'єктивні, мають повне право взяти на себе авторство створення десерту.

Але, на жаль, істина загубилася. Існує кілька легенд, пов'язаних з народженням марципану, і вони найбільше схожі на правду.

  • легенда №1

Наприклад, італійці впевнені, що першими оцінили мигдаль. За часів неврожаю і тотального голоду (12 століття) в південних регіонах країни почали виготовляти "березневий хліб", так слово "марципан" перекладається з італійської.

Реклама
  • легенда №2

В Іспанії також стверджують, що вони познайомилися з марципаном у 12-13 століттях. Тоді в марципан додавали кедрові горіхи та цедру лимона. Меккою марципанового мистецтва в Іспанії стало місто Толедо. Легенда стверджує, що черниці монастиря Сан-Клементе, за часів арабської облоги, коли в запасах був лише цукор і урожай мигдалю, стали готувати марципани. Перший рецепт марципану в Толедо записаний у 1525 році. У книзі Руперто де Нола.

Фото: elcadenazo.com

Цікаво, що в 19 столітті марципани в Толедо готували в формі вугра, важливої для місцевих риби. У той час вона стала зникати з водойм. Таку "миндальную рибу" можна купити в Толедо й сьогодні.

  • легенда №3

У естонців же своє бачення на марципанову історію. Там вважають, що в 15 столітті їхніми аптекарями було винайдено ліки на основі мигдалю та цукру. Вони застосовувалися в лікуванні нервових розладів. Зараз, звісно, нам нема чого дивуватися – адже в мигдалі величезна кількість цинку, цинк – прекрасно підтримує нервову систему.

Реклама
  • легенда №4

А в Німеччині є ціла столиця марципанів – містечко Любек. Мигдальним солодощам жителі міста вдячні безмежно. Там вважають, що слово "marzipan" німецького походження й пов'язане з ім'ям кухаря Франца Марципа. І саме він, коли служив у багатого жителя в Кьонігсберзі, створив десерт з протертого з цукром мигдалю. Після повернення до рідного Любека Франц налагодив виробництво марципану. Сьогодні, як стверджують туристи-фанати марципану, в цьому місті "все зроблено для марципану, і все зроблено з марципану".

Чому Різдво пахне марципаном

Фото: Instagram/chokoglaede

Бо цього періоду в Європі марципан усюди. Його заведено купувати додому, дарувати друзям і близьким. А ще якихось кілька століть тому ці солодощі могли собі дозволити доволі багаті люди. А ті, що бідніше, прагнули купити марципан до свята. Зрозуміло, що доводилося сильно заощаджувати. Ймовірно, тому саме на улюблені різдвяні свята у людей з'явився рефлекс до покупки марципану. Тепер це не обговорюється. Так, і Різдво без марципану – НЕ Різдво.

Читайте також:

А тепер давайте познайомимося з класичним рецептом марципану

Фото: Instagram/mindalito.marzipan

По-перше, варто сказати, що в істинному марципані завжди найбільша кількість мигдалю. І щоби приготувати марципан вдома, вам знадобиться:

  • 250 гр мигдалю
  • 250 гр цукрової пудри
  • 1 яєчний білок (окремо)
  • 2 ст. л води
  • Кориця, лимонна цедра – за смаком

Як приготувати

  1. Змішати тертий мигдаль з цукром і двома столовими ложками води, додати корицю і лимонну цедру. Вимішати вручну до однорідної маси.
  2. Залишити в холодильнику на ніч.
  3. Сформувати фігурки.
  4. Збити яєчний білок і змастити ним вироби.
  5. Випікати упродовж двох хвилин за температури 200 градусів, доки верх не стане коричнево-золотавим.
  6. За бажанням – змастити розтопленим вершковим маслом.

А тут знайдете класичний рецепт брауни і рецепт американського печива з шоколадом.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти